انتقاد پلاستیک‌سازان از نحوه عرضه «بازرگانی پتروشیمی»

وی به تغییر ساختار تحویل و فروش مواد اولیه پتروشیمی‌(بورس کالا) انتقاد کرد و گفت: خرید مواد اولیه پتروشیمی‌از بورس کالا نیازمند نقدینگی است و به دلیل نبود نقدینگی و اعطای تسهیلات برای تولیدکنندگان، شاهد بازار سیاه برای مواد اولیه و کاهش ظرفیت تولید کارخانه‌ها هستیم. علی میرخان، عضو هیات‌مدیره اتحادیه صنایع بازیافت در مراسم تقدیر از فعالان صنایع پلاستیک در توصیف شرایط فعلی صنایع کشور گفت: هم‌اکنون بیشتر فعالان صنعت پلاستیک ایران با ۲۵ تا ۶۰ درصد از ظرفیت تولیدی خود فعالیت می‌کنند.
وی به تغییر ساختار تحویل و فروش مواد اولیه پتروشیمی‌(بورس کالا) انتقاد کرد و گفت: خرید مواد اولیه پتروشیمی‌از بورس کالا نیازمند نقدینگی است و به دلیل نبود نقدینگی و اعطای تسهیلات برای تولیدکنندگان، شاهد بازار سیاه برای مواد اولیه و کاهش ظرفیت تولید کارخانه‌ها هستیم.
میرخان با تاکید بر اینکه صنعتگران در زمانی که ۶۵ تا ۷۰ درصد ظرفیت کارخانه آنها فعال باشد به نقطه سر به سر تولید می‌رسند، اضافه کرد: هم‌اکنون بیشتر واحدهای صنعت پلاستیک کشور سودآوری ندارند و فقط برای باقی ماندن و با امید به آینده تلاش می‌کنند.
در ادامه، عیسی غریبی، عضو هیات‌مدیره انجمن صنایع همگن پلاستیک ایران، با اشاره به اینکه ۹ هزار واحد تولیدی در صنعت پلاستیک فعالیت دارند، از تامین مواد اولیه توسط شرکت پتروشیمی‌ایران گلایه کرد و گفت: تولید مواد اولیه برای فعالان پلاستیک‌های عمومی‌سالانه حدود سه میلیون تن توسط شرکت‌های پتروشیمی‌دولتی و یک میلیون تن توسط بخش خصوصی پتروشیمی‌است.
وی در ادامه افزود: این میزان تولید مواد اولیه با توجه به اینکه بخشی از آن نیز صادر می‌شود برای تولیدکنندگان پلاستیک عمومی ‌کافی است، اما متاسفانه به دلیل عرضه نامناسب در بورس کالا، شاهد کمبود مواد اولیه در این بخش و بازار سیاه برای این مواد اولیه هستیم.
به گفته غریبی هم‌اکنون بسیاری از مواد اولیه صنعت پلاستیک بین ۳۰ تا ۴۰ درصد نسبت به بازار جهانی گران‌تر است.
این عضو هیات‌مدیره انجمن صنایع همگن پلاستیک ایران، با اشاره به اینکه قرار بوده است تا یک چهل و هشتم ظرفیت تولید سالانه پتروشیمی‌کشور که حدود هفته ای ۶۶ هزار تن مواد اولیه می‌شود در بورس کالا عرضه شود، گفت: متاسفانه در برخی مواقع حتی یک هزار تن هم ماده اولیه توسط پتروشیمی‌در بورس کالا عرضه نمی‌شود و این موضوع منجر به دلال بازی و بازارگردانی برای مواد پتروشیمی ‌شده است.
وی خواستار واگذاری سهام شرکت‌های پتروشیمی‌ به فعالان صنعت پلاستیک شد که متاسفانه به‌رغم پیگری‌های مداوم و قیمت مناسب، تاکنون چنین اتفاقی نیافتاده است.
همچنین رییس هیات‌مدیره انجمن صنایع همگن ماشین‌سازان و تجهیزات پلیمری، با اشاره به ظرفیت‌های خوب تولید ماشین‌آلات تزریق پلاستیک در ایران گفت: تولیدات ایرانی به لحاظ کیفیت از نوع وارداتی چینی و تایوانی برتر است و حتی توانایی اشباع بازار را نیز دارد.
محمدرضا شاکری با اظهار این مطلب بیان کرد: ما حدود شش سال گذشته ماشین‌آلات ۱۰۰ تن را ۱۶ هزار دلار و تولید‌کننده چینی آن را ۱۸ هزار دلار تولید و عرضه می‌کرد، اما هم اکنون این ماشین‌آلات را چیزی حدود ۳۲ هزار دلار در داخل کشور تولید می‌کنیم، در حالی که قیمت نمونه چینی حدود ۲۰ هزار دلار است.
وی در خصوص دلیل این امر یادآور شد: طی ۱۱ سال گذشته قیمت ارز ۱۷ درصد، تورم ۱۷۰ درصد و دستمزد کارگران ۳۶۰ درصد افزایش یافته است و با ثابت بودن نرخ ارز دولت عملا کاری کرده که ماشین‌آلات ایرانی سالانه ۲۰ درصد گران‌تر به فروش برسد.
شاکری افزود: در ایران سالانه بین ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ دستگاه ماشین‌آلات تزریق پلاستیک فروخته می‌شود که حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ دستگاه آن ساخت داخل بوده و مابقی وارداتی است.
بر اساس این گزارش، در پایان این مراسم از ۲۵ برگزیده صنعت پلاستیک ایران در پنج بخش «شرکت‌های بازرگانی و تامین تجهیزات جانبی»، «مواد اولیه و محصولات میانی»، «ساخت ماشین‌آلات و تجهیزات»، «ساخت پلاستیک، فیلم و ورق»، و «خدمات علمی، فنی و اجتماعی» با اهدای لوح و تندیس قدردانی شد.

منبع:
خبرگزاری دنیای اقتصاد