عقبگرد غیرمنتظره مس در بورس کالا
کاهش بیش از ۹۰۰ تومانی قیمت مس در معاملات روز یکشنبه بورس کالای ایران علاوه بر تاثیرپذیری افت میانگین هفتگی نرخ فلز سرخ در بورس جهانی لندن و کاهش اندک بهای ارز، ریشه در آشفتگی و رکود تقاضا دارد، از طرفی هم کمبود نقدینگی معاملهگران و کاهش توان مالی شرکتهای خریدار نیز بر این روند نزولی در بازارهای داخلی دامن زده است.
به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه عرضههای مس در این روزها همچنان بالاتر از میزان تقاضا است. البته با وجود اینکه میزان تقاضای فلز سرخ در معاملات بورس کالای ایران نسبت به هفته گذشته اندکی بهبود یافته، اما همچنان کمتر از حد انتظار تولیدکنندگان است. بنابراین، کاهش تقاضای فلز سرخ آن هم در آستانه شروع فصل تولید بسیاری از تولیدکنندگان را نگران کرده است آن هم در شرایطی که بسیاری از کارشناسان معتقدند رفع تحریمها به نفع صنعت مس خواهد بود، چرا که اولین و مهمترین اثرات اجرای برجام در بخش بهبود عملکرد اعتبارات اسنادی (ال سی)، افزایش واردات کالاهای سرمایهای و در نهایت افزایش سرمایهگذاری صنعتی ظاهر خواهد شد که همین امر با به روز کردن واحدهای تولیدی حجم تولید را گسترش خواهد داد، البته در این میان این سوال پیش خواهد آمد که اکنون با وجود کمبود تقاضا رشد تولیدات چه تاثیری بر رونق بازار فلز سرخ خواهد داشت؟ مدیر کارگزاری سیولکس کالا در این خصوص به «دنیای اقتصاد» گفت: آغاز صادرات مس از طریق رینگ صادراتی بورس کالای ایران به فروش مازاد مس در بازار داخلی کمک شایانی خواهد کرد. محمودرضا الهیفرد در ادامه افزود: البته هر کدام از رینگهای داخلی و صادراتی در راستای کار خود حرکت خواهند کرد اما تغییر در هر کدام از این رینگهای معاملاتی میتواند در بازار داخلی و در نهایت میزان تقاضای این محصولات تاثیرگذار باشد. روز یکشنبه ۵ مهر ماه، بورس کالای ایران در گروه مس شاهد عرضه ۱۱۳هزار تن انواع محصول بود که از این مقدار، ۴ هزار تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران روی تابلوی عرضه رفت. این شرکت همچنین ۳۵۰۰ تن مس مفتول را نیز در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضه شده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز میتوان به ۲۰ هزار تن انواع مس کم عیار، ۱۴۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۸ تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان، ۲۷۰ تن مس مفتول را راهی تالار معاملات کرد.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۷ هزار و ۶ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۹۳۴ تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۴ هزار تن بوده درحالیکه میزان تقاضا ۷۰۰ تن ثبت شد. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۷ هزار و ۷۳۵ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، افت ۹۴۴ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۳ هزار و ۵۰۰ تن بوده است، درحالیکه تقاضاکنندگان خواستار ۳۶۰ تن از این محصول بودند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۷ هزار و ۷۹۰ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، کاهش ۹۴۴ تومانی را در هر کیلو تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بود که با میزان تقاضا برابری میکرد. از سوی دیگر این فلز سرخ هماکنون در بازار آزاد با قیمت ۱۸ هزار و ۲۰۰ تومان در هر کیلو به فروش میرسد که نسبت به روز گذشته کاهشی ۱۰۰۰ تومانی را در هر کیلو نشان داد.
در سایر فلزات رنگی چه گذشت؟
در معاملات روز گذشته فلزات اساسی در بازار داخلی قیمت اکثر فلزات با کاهش روبهرو شد که به گفته اکثر فعالان بازار آزاد این افت قیمت به دلیل روند کاهشی اندک نرخ ارز بوده است. از سویی میزان تقاضا نیز در این روز نسبت به شنبه اخیر به شدت کاهش یافته بود. از سویی کارشناسان بر این باورند که انتشار اخباری مبنی بر نگرانیهای مربوط به کاهش تورم و اوضاع نابسامان اقتصاد جهانی موجب ادامه نوسانات فلزات در بازارهای جهانی و در ادامه نرخ فلزات داخلی خواهد شد.