نوسانات ناهمگون در بازار فلزات

روند معاملات فلزات پایه در بازار آزاد نسبت به روز سه‌شنبه با نوسان قیمت‌ها رو‌به‌رو شد، به طوری که فلزاتی همچون نیکل و سرب با کاهش قیمت‌ رو‌به‌رو شدند در حالی که روی روند مثبتی در پیش گرفت. همچنین سایر فلزات نیز بی‌تغییر ماند.ه گفته فعالان بازار یک هفته‌ای می‌شود که خرید و فروش به رکود رفته اما در دو روز گذشته با توجه به کاهش ناگهانی قیمت‌ها شوک زیادی به بازار وارد شد در حالی که معامله‌گران با توجه به پیش‌بینی‌های انجام شده توسط کارشناسان انتظار رشد قیمت‌ها را داشتند به همین دلیل خریدهایشان را آخر هفته گذشته انجام دادند، اما از آنجا که قیمت‌ها نسبت به هفته گذشته افت بیشتری را شاهد بود در نتیجه ترجیح می‌دهند برای فروش کالاهایشان تا افزایش مجدد قیمت‌ها صبر کنند.
از طرف دیگر از آنجا که روند نوسانی قیمت فلزات پایه، تاثیر بسزایی بر حاشیه سود مصرف‌کنندگان دارد و این امر منجر به کاهش تولید خواهد شد. در عین حال، برخی خبرها از کاهش سطح تولید این فلزات حکایت دارند که خود این امر التهاب بازار را در هفته‌های پیش رو به دنبال دارد.
همچنین این روزها بازار فلزات پایه که ظرفیت‌های لازم را به دلیل تقاضای بالا برای هدایت سرمایه‌گذاری‌های نقدی دارد، به دلیل نوسان قیمت‌ها، باعث دید منفی تجار و سرمایه‌گذاران به این بازار شده است. در عین حال از آنجا که نوسانات بازار طی این هفته نسبت به هفته‌های گذشته بیشتر بوده است و هیچ‌گونه مطابقتی با اصول اولیه بازار ندارد، اما به دلیل انتشار اخبار امیدوارکننده نسبت به سال گذشته از التهاب بازار اندکی کاسته شده است.
البته در این میان فلزاتی همچون مس، آلومینیوم و قلع از اوایل سال گذشته روند صعودی در پیش گرفتند و به دلیل انتشار اخباری مبنی بر کاهش موجودی انبارها در بورس لندن، افزایش شدید موجودی انبارها در بازارهای آسیایی و کاهش حجم تولید بیشترین نوسان را نسبت به فلزات دیگر تجربه کردند.
از طرف دیگر ثبات سایر فلزات پایه در بازار آزاد به دلیل افزایش قیمت این فلزات در بورس لندن بوده است، اما از آنجا که نرخ ارز نسبت به سه‌شنبه بی‌تغییر بود و بازار داخلی در رکود به سر می‌برد، به همین دلیل این فلزات روز گذشته با ثبات قیمت‌ها به معاملات ادامه دادند.
به گفته فعالان بازار انتظار می‌رفت قیمت‌ها نسبت به هفته گذشته رشد قابل ملاحظه‌ای را تجربه کنند و افزایش قیمت پله‌ای این فلزات در داخل منطقی به نظر می‌رسید؛ چرا که با توجه به اخبار منتشر شده از سوی بلومبرگ، قیمت مواد خام و شاخص‌های مالی در تمام بازارهای بزرگ جهان رشد کرده‌اند و تاثیر خود را بر فلزات پایه گذاشتند.
از طرفی نیز بر اساس گزارش‌های منتشر شده بخشی از ابهام‌ها درباره وضعیت مالی آمریکا در سال جاری از میان رفته است. همچنین دولت و کنگره آمریکا درباره نحوه افزایش مالیات‌ها به توافق رسیده‌اند، اما بر سر کاهش هزینه‌ها باید مذاکرات ادامه یابد. از طرفی نیز اگر چه خطر پرتگاه مالی به طور کامل از میان نرفته اما سرمایه‌گذاران دیدگاه مثبت‌تری درباره آینده پیدا کرده‌اند.
به این ترتیب پیش‌بینی می‌شود در سال جاری میلادی نیز وضعیت بازارهای فلزات مطلوب باقی بماند، زیرا در آسیا رشد اقتصادی چین و دیگر اقتصادهای در حال توسعه افزایش خواهد یافت و این به معنای رشد سوددهی شرکت‌ها و افزایش مصرف مواد خام خواهد بود. در حوزه فلزات اساسی تحولات چین به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده این مواد بالاترین تاثیر را دارد.
پیش‌بینی شده در سال جاری میلادی اقتصاد چین ۵/۸ درصد رشد کند درحالی که سال پیش نرخ رشد این کشور ۷/۷ درصد تخمین زده شده است که رشد اقتصادی و افزایش قیمت‌ها تاثیر بسزایی بر بازار فلزات داخلی خواهد گذاشت. اما به گفته فعالان بازار دلیل این نوسانات اخیر، علاوه بر افت و خیزهای غیر منطقی نرخ ارز بیشتر نوسانات مربوط به بورس جهانی بوده است، البته نا گفته نماند نرخ برخی فلزات نیز در بورس لندن ثابت ماند، اما به دلیل افزایش تقاضا در بازار آزاد قیمت این فلز مثبت شد.
از سوی دیگر به گزارش بلومبرگ عامل اصلی صعود برخی فلزات در بازارهای جهانی انتشار مثبت گزارش‌هایی در مورد رشد اقتصادی دولت چین در نیم سال اول ۲۰۱۳ بوده است و همچنین انتشار اخباری جدید پیرامون افزایش حجم خرید اوراق مالی از جانب بانک مرکزی آمریکا، بار دیگر چشم انداز تقاضای فلزات پایه روز جاری مثبت شد و عمده این محصولات با افزایش قیمت مواجه شدند.
به این تریتیب انتظار از صعود قیمت‌ها و کاهشی شدن بازار نشان می‌دهد که نوسان‌ها همچنان ادامه خواهد داشت، به همین دلیل فعالان بازار معتقدند که اگر این نوسان‌های غیر منطقی مجددا ادامه پیدا کند تجار باز هم مانند سال گذشته اطمینان خود را از دست می‌دهند و بازار دچار التهاب خواهد شد. نوسان‌های غیر منطقی تنها سبب تخریب بازار می‌شود و بازسازی دوباره آن زمان زیادی می‌طلبد.

 

منبع:

خبرگزاری دنیای اقتصاد