نکاتی در انتخاب نوع گیت
در این مقاله سه نوع از گیت را مورد بررسی قرار می دهیم، انتخاب بر اساس شکل و سایز قطعات مختلف و رزینی که تزریق می شود، انجام می گیرد.
۱- گیت ورودی زبانهای (Tab gate): (شکل ۱)- معمولترین گیت در میان این سه نوع- دارای یک بلوک ذوزنقهای است که در قسمت خارجی قطعه فرز کاری شده است و معمولا در سطح ضخیم قرار می گیرد تا سطح نازک. موقعیت مکانی آن عمل تراشیدن را تسهیل می کند، در بین سه گیت مورد بررسی، این نوع بیشترین اثر را بجای می گذارد، اما موقعیت آن بر لبه قطعه به گونهای است که فقط گوشه های قطعه را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولا این بخش های در کاربرد و زیبایی قطعه تاثیر زیادی ندارند. تولید، نگهداری و پردازش این نوع از گیت ها ساده می باشد و در هنگام نصب نیز فضای زیادی برای نصب آن روی لبه بیرونی وجود دارد. همچنین، با توجه به بزرگ بودن سایز قطعات، استفاده از این نوع گیت در تزریق پلیمرهای توپر، که تزریق آنها با گیت های کوچکتر مشکل می باشد، ایدهآل است.
۲-گیت سوزنی از وسط قطعه : تقریبا در مرکز قطعه جهت گیری می شود تا در بخش های کناری و گوشه ی قطعات. با این کار معمولا مسافتی که یک رزین می بایست طی کند کمتر می شود و سبب می شود نیروی وارد شده به قالب از طریق پرس، بر مرکز قالب وارد شود. از این نوع گیت معمولا در قطعات دایرهای و گرد استفاده می کنند تا به جای جریان خطی، جربان شعاعی برقرار شود. همچنین با توجه به اینکه قطعه فضایی را در گوشه قالب نمیگیرد، میتوان از آن برای کاهش حجم قالب پایه نیز استفاده کرد. این نوع گیت برجستگی های کوچکی با قطر ۰٫۰۶ تا ۰٫۰۸ اینچ و ۰٫۰۱ تا ۰٫۰۲ اینچ ارتفاع بر سطح قطعه باقی می گذارد که می بایست در طی یک پروسه جداگانه به صورت دستی جدا شود. با توجه به هندسه و نوع رزین، گیت سوزنی از وسط میتواند الگوی جریان دایرهای را در اطراف گیت به جا بگذارد. این موضوع با توجه به اینکه معمولا در سطوح خارجی جسم مورد استفاده قرار میگیرند میتواند مشکل ساز باشد. مشکل دیگر نیز امکان تخریب بافت رزین در جریان های تزریقی داغ و کوتاه می باشد. و نهایتا، با توجه به کوچک بودن اندازه، میتوان در تزریق رزینهایی که الیاف شیشه زیادی هستند ،استفاده کرد.
۳-گیت پینی (Pin gate) :گیت پینی در بین این سه نوع گیت بررسی شده کمترین استفاده را دارد. معمولا در تولید قطعات پیچیده که نمی توان با استفاده از گیت های زبانهای با توجه به اثر گوشه ای آن و با توجه به مشکلات زیبایی قطعه در استفاده از گیت های سوزنی از وسط آنها را به تولید رساند مورد استفاده قرار میگیرند. گیت پینی تنها نوع گیت است که در بخش B-side (نیمه اصلی و مغزی) قطعه قرار میگیرد، یعنی بخشی که در زیبایی قطعه تاثیر ندارد. این نوع از گیت ها رزین را مستقیما به داخل قالبی که قطعه در آن تولید میشود تزریق نمی کنند. برای انجام تزریق از یک گیت تونلی استفاده می شود که به داخل سوراخ یک گیت پینی هدایت می شود . بعد از اینکه رزین سخت شد و شکل گرفت، برای خارج کردن قطعه از قالب، پین فشار وارد میکند و قطعه از نیمه اصلی قالب خارج می شود. پین پران قطعه را از گیت تونلی جدا میکند. در مرحله بعد در یک پروسه غیر اتوماتیک و به واسطه دست جدا می شود تا پروسه پردازش و از بین بردن اثر تزریق انجام شود. استفاده از این نوع از گیت ها بسیار وابسته به هندسه قطعات می باشد، و از آنجایی که می تواند نتایج بسیار خوبی در پی داشته باشد، فرآیندی است که چالش ای بسیار زیادی به دنبال دارد. استفاده از گیت تونل مخروطی در تولید رزین های که محتوی شیشه زیاد می باشد همواره چالشهای زیادی به همراه دارد، همچنین در پروسه جدا کردن گیت از قالب تنش زیادی به قالب وارد می شود و نهایتا می تواند سبب از بین رفتن گوشه های تیز قطعه شود.تغییر زاویه و عمق مخروط میتواند تولید گستره زیادی از قطعات را ممکن سازد. استفاده از این پروسه در تولید قطعات پیچیده، چرخدندهها و خط جدایش های نازک نیز میتواند مفید باشد.
منبع:Mold Making Technology
ترجمه:ایران ملد