اخبار عمومی

افت گردش مالی در بازار فولاد

افت گردش مالی در بازار فولاد

شرایط خاص حمل و نقل طی دو هفته گذشته در بازار «آهن‌آلات» به‌عنوان بخش مهمی از «بازارهای کالایی» که قیمت تمام شده آن تحت تاثیر هزینه‌های حمل قرار دارد، روندهای متفاوتی را پیش روی این بازار قرار داده؛ به‌طوری‌که در نگاه اول، موضوع توقف حمل‌ونقل‌ بار در پی اعتصاب کامیون‌داران، بخش کارخانه‌های آهن‌آلات را برای مدت چند روز تعطیل کرد و به دنبال آن گردش بار (البته همزمان در شرایط رکود و ثبات ماه رمضان) تعطیل شد.

روند نقل، انتقال و حمل بار آهن‌آلات طی ۱۰ روز گذشته دچار چالش‌ و مشکل جدی شده، به‌طوری‌که در این روند، «قراضه» به کارخانه‌های تولید شمش نمی‌رسد، در ادامه، شمش به کارخانه‌های تولید «مقاطع» نمی‌رسد؛ بنابراین و به اجبار شرایطی شکل گرفته که تولید این اقلام نیز دچار وقفه شده است.  موضوع دیگر اما بحث «قیمت‌گذاری آهن‌آلات» است؛ در این باره به دلیل پیوندی که قیمت تمام‌شده آهن‌آلات با مقوله حمل و نقل دارد، این روند طی روزهای اعتصاب کامیون‌داران مختل شده است. این در حالی است که بازار فولاد و محصولات فلزی به گفته فعالان بازار فولاد در شرایط «ثبات قیمتی» به سر می‌برد، اما به زعم فعالان بازار باید گفت اگر ثباتی هم در بازار فولاد مشاهده می‌شود به دلیل عدم تحرک محصول در بازار است، بنابراین این گزاره منطقی از دل این رخدادها خارج می‌شود که وقتی معامله‌ای در بازار صورت نمی‌گیرد، پس کشف قیمتی هم در این شرایط وجود ندارد.

یکی از فعالان بازار فولاد درخصوص رخدادهای اخیر در این بازار که مهم‌ترین آن اعتصاب کامیون‌داران و مختل شدن چرخه حمل و نقل بار است به «دنیای اقتصاد» گفت: «۱۰روز است که به امید امروز و فردا صبر کرده‌ایم تا ببینیم چه اتفاقی رخ می‌دهد. زمانی که این اعتصاب بشکند قیمت خودش را نشان می‌دهد. پیش‌بینی این بود که هفته‌ گذشته، هفته‌ کاری باشد ولی متاسفانه تحرک و پویایی در این‌ باره شکل نگرفت.»

وی در ادامه با اشاره به اینکه هفته جاری تعطیلات رسمی در پیش است، گفت: «در هفته گذشته رونق اقتصادی آهن‌آلات به دلیل اعتصاب کامیون‌داران و مختل شدن حمل و نقل شکل نگرفت؛ هفته‌ جاری هم با تعطیلات همراه است، به همین منوال، ماه خرداد به پایان خواهد رسید. به عبارتی موضوع منع حمل و نقل کالا با تعطیلات رسمی گره خورده و گردش پولی را به شدت کاهش داده است. در ادامه، موضوع کلان و مهم دیگر این است که آن عطشی که برای تقاضای دلار به دلیل افزایش نرخ آن وجود داشت با کاهش قیمت‌ها درخصوص دلار کمتر شده است،‌ به همین دلیل اتفاقی که رخ می‌دهد، عدم تداوم مسائل وابسته به تحریک قیمت آهن‌آلات در بازار است و در غیاب این مسائل سیگنال رونق بازار دریافت نمی‌شود و علائم فقط نشان‌دهنده عدم تحرک در بازار است.» وی در پاسخ به این سوال که منع حمل‌ونقل‌ از سوی کامیون‌داران چه تاثیر عمده‌ای روی روند بازار فولاد طی ۱۰ روز گذشته داشته، گفت: در واقع برای بررسی این موضوع در ابتدا باید این نکته را یادآوری کنیم که به‌دلیل شرایطی که بازار آهن و فولاد با توجه به قرارگیری در ماه رمضان و البته رکودهای قبلی دارد روند منع حمل‌ونقل‌ تاثیر عمده‌ای روی بازار نگذاشته، چرا‌که این بازار در شرایط کنونی رونق چندانی ندارد. اما موضوع دیگری که طرح آن را مهم می‌دانم این است که با اعتصاب کامیون‌داران در دو تا سه روز ابتدایی باید فکر و چاره‌ای اندیشیده می‌شد؛ ولی در این مدت اتفاقی در امتداد حل این مساله رخ نداد؛ البته با توجه به همزمانی این اعتصاب با وضعیت رکودی بازار فولاد باید گفت این موضوع در ماه‌های آتی می‌توانست اثرات بیشتری بر گردش مالی فعالان حوزه فولاد بر جای بگذارد، اما در نقطه مقابل در مورد بحث صادرات فولاد مساله نیازمند جدیت بیشتری است؛ زیرا منع حمل و نقل در این مورد می‌تواند مشکلات زیادی را ایجاد کند؛ چرا که مشکلات باری درخصوص صادرات، دموراژی که کشتی‌ها دریافت می‌کنند و خسارتی که کارخانه‌ها می‌پردازند، بسیار حائز اهمیت است. موضوع مهم دیگر در بازار فولاد و آهن‌آلات، موضوع مسکن و قیمت آن است. به گزارش «ایسنا» بانک مرکزی از افزایش قیمت مسکن و معاملات آن در تهران در دو ماه ابتدایی امسال خبر داده است. بر‌اساس آخرین آماری که بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن در شهر تهران مربوط به اردیبهشت ماه سال جاری منتشر کرده است، متوسط قیمت هر مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی به حدود پنج میلیون و ۹۸۰ هزار تومان رسیده که در مقایسه با فروردین ۲/ ۸ و نسبت به اردیبهشت ماه سال گذشته تا ۸/ ۳۴ درصد افزایش قیمت دارد. بیشترین رشد متوسط قیمت مربوط به منطقه (۵) با ۵/ ۵۳ درصد و کمترین به منطقه (۱۶) با ۳/ ۱۲ درصد است. در میان مناطق ۲۲‌گانه شهرداری تهران نیز بیشترین متوسط قیمت برای معاملات مسکن حدود ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در منطقه یک و کمترین آن با دو میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در منطقه ۱۸ است که هر دو مورد با افزایش قیمت همراه بوده است.

در مجموع در دو ماه ابتدایی امسال متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی در تهران پنج میلیون و ۷۵۰ هزار تومان بوده که نسبت به همین دو ماه در سال قبل ۲/ ۳۲ درصد افزایش دارد. حال سوال این است که با توجه به افزایش قیمت مسکن، این موضوع را می‌توان سیگنالی در جهت تحریک ساخت و ساز تعریف کرد؟ این تحریک قیمت در حالی است که در فصل ساخت و ساز نیز قرار داریم.

  تحریک ساخت‌وساز موجب رونق بازار فولاد خواهد شد

کارشناسان معتقدند در روندهای اقتصادی زمانی که بحث تورم و پول‌های سرگردان است، آخرین جایی که این سرمایه‌ها به سمت آن حرکت می‌کنند بخش مسکن است. به عبارتی تحرک منابع مالی و سرمایه‌ای از بازارهایی همچون ارز و سکه آغاز می‌شود و در نهایت ممکن است به بازار مسکن و زمین سرایت یابد. طی مدت اخیر نیز با کاهش نرخ سود بانکی اولین جایی که نقدینگی برای ورود انتخاب کرد بازار ارز بود که دلار را به رقم‌های بالایی رساند. یکی از فعالان بازار فولاد در این باره به «دنیای اقتصاد» گفت: فولاد به دلیل رابطه‌ای که با قیمت ارز دارد از این موضوع تاثیر گرفته است و بررسی‌ها نشان می‌دهد یک ارتباط یک به یک بین ارز و فولاد را شاهد بوده‌ایم.  کارشناسان معتقدند سرمایه‌های سرگردان به جایی نقل مکان می‌کنند که خیال سرمایه‌گذار از بابت بازدهی سرمایه راحت شود و این موضوع در مورد فولاد با توجه به رشد بالای قیمت آن در ۶ ماه گذشته تا حدی قابل قبول است. با این حال مصالح ساختمانی نمی‌توانند به اندازه ارز و طلا محل معاملات سفته‌بازانه باشند و نیازمند تقاضای واقعی هستند، اما این تقاضا در شرایط کنونی در بازار دیده نمی‌شود و همین مساله روند رشد قیمت‌ها را محدود می‌سازد.

منبع : خبرگزاری دنیای اقتصاد

 

مطالب مرتبط

نظر خود را بگذارید

*

code

© 1385 - کلیه حقوق این مجموعه طبق قوانین متعلق به پایگاه اطلاع رسانی قالب و قالبسازی (ایران ملد) می باشد و هر گونه استفاده از محتوای سایت فقط با درج لینک و ذکر منبع مجاز می باشد.



طراحی سایت توسط فراکارانت