تکرار سناریوی استمرار رکود

تکرار سناریوی استمرار رکود

آرسلورمیتال، بزرگ‌ترین‌ تولیدکننده فولاد در جهان، به تازگی در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد انتظار دارد قیمت سنگ‌آهن و فولاد تا پایان ۲۰۱۶ میلادی کماکان در روند نزولی قرار داشته و شرایط این بازارها همچنان با مشکلات کنونی دست و پنجه نرم کند. به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از اکونومیک تایمز، این شرکت پیش از این نیز در مورد وضعیت بازارها طی سال گذشته میلادی پیش‌بینی کرده بود که به احتمال زیاد بهای فولاد و سنگ‌آهن در طول سال ۲۰۱۵، تحت فشار قابل توجهی قرار خواهند گرفت و به سطوح بسیار پایینی حتی تا کمترین میزان خود طی چند ساله اخیر خواهد رسید. کما اینکه براساس آمارهای رسمی موجود منتشر شده در گزارش اکونومیک تایمز، طی سال گذشته میلادی، بازار فولاد و سنگ‌آهن رقمی بالغ بر ۹/ ۷ میلیارد دلار از ارزش خالص خود را از دست داده است.

به عقیده تحلیلگران ارشد آرسلورمیتال، چشم‌انداز سال جاری میلادی فولاد و سنگ‌آهن کماکان ریزشی به‌نظر می‌رسد. در همین راستا، سخنگوی شرکت آرسلورمیتال طی بیانیه‌ای اعلام کرد: «در حال حاضر قوی‌ترین احتمالی که وجود دارد این است که در بازه بلندمدت پیش‌رو حداقل تا پایان سال جاری میلادی، شاهد حفظ سطوح پایین قیمتی کنونی برای فولادو سنگ‌آهن خواهیم بود و انتظار می‌رود بهای این محصولات در همین محدوده‌ها در نوسان باشد؛ چرا‌که با در نظر گرفتن دو فاکتور شرایط اقتصادی و حجم تقاضا به‌عنوان دو عامل اساسی دخیل در روند بازارهای کالایی که طی ماه‌های اخیر تا کنون چندان دلچسب نبوده و نیستند، نمی‌توان چندان به بهبود وضعیت بازار این محصولات امیدوار بود.» وی در ادامه افزود: «انتظارات تحلیلگران و کارشناسان ارشد، از باقی ماندن شرایط کنونی و تداوم رکود در بازارهای کالایی به‌ویژه فولاد و سنگ‌آهن در سال ۲۰۱۶ میلادی خبر می‌دهد. در این میان با توجه به پویایی روند عرضه و تقاضا فشارهای وارده بر بازار سنگ‌آهن استمرار خواهد داشت.»

براساس این گزارش، قیمت‌های فولاد و سنگ‌آهن دائما در حال نوسان است؛ چرا‌که این دو محصول از جمله کالاهای پرکاربرد بوده و بر صنایعی که به آنها وابسته هستند، بسیار تاثیرگذارند. کما اینکه بازار فولاد ارتباط بسیار مستقیمی با وضعیت معیشت مردم و روند صنایع پرکاربردی همچون ساخت وساز مسکن، ماشین‌آلات صنعتی، حمل‌ونقل‌ و خودروسازی دارد. در این میان، با توجه به روند کنونی رشد اقتصادی در اغلب کشورها به‌ویژه چین به‌عنوان یکی از قطب‌های اصلی اقتصاد جهان که در مسیری نزولی و نگران‌کننده قرار دارد، نمی‌توان چندان به بازگشت بهبود به بازار فولاد و سنگ‌آهن دل خوش کرد.

براساس گزارش‌ها، در سال‌های اخیر فولاد یکی از پر نوسان‌ترین بازارها را در میان سایر بازارهای کالایی تجربه کرده است. در بازه سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۴ میلادی،‌ یعنی درست زمانی که قیمت‌ها به‌طور پیوسته در مسیر صعودی قرار داشت، با آغاز نیمه دوم سال ۲۰۱۴ و طی سال ۲۰۱۵ شاهد افت بهای این محصول و ریزش آن تا پایین‌ترین سطوح کم‌نظیر تاریخی خود بود. براساس اعلام منبع خبری، در همان زمان، شرکت آرسلورمیتال برای جبران افت‌های شدید قیمت فولاد و جلوگیری از ریزش‌های بیشتر آن، تصمیم گرفت تا مقدار ارزش دارایی‌های خود را به میزان ۳ میلیارد دلار از طریق تامین مالی از سوی سرمایه‌گذاران افزایش دهد و حدود یک میلیارد دلار از سهام خود در گِستامپ (Gestamp) را که یک شرکت اسپانیایی سازنده قطعات خودرو است، به فروش برساند. همچنین به گزارش «دنیای اقتصاد» مارکت‌واچ در جدیدترین گزارش خود اقدام به ارائه پیش‌بینی بازار فولاد در بازه پیش‌رو بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۵ میلادی کرده و به مطرح ساختن و بررسی فرصت‌های موجود برای شرکت‌های پیشرو پرداخته است. در این گزارش آمده است: پیش از این پیش‌بینی شده بود بازار جهانی فولاد در سال ۲۰۱۵ میلادی با میزان تولیدی بالغ بر۵۰/ ۱۵۴۵ میلیون تن محصول به ارزشی حدود ۳/ ۱ هزار میلیارد دلار خواهد رسید. این در حالی است که انتظار می‌رفت حجمی نزدیک به همین رقم از آن به مصرف برسد. بازار این محصول، در طول چند دهه اخیر در پی بروز مازاد عرضه وادار به تحمل سطوح بسیار پایین قیمتی شده است.

این پیش‌بینی‌‌ها کم و بیش اتفاق افتاده و مشکل استمرار مازاد عرضه و کمبود تقاضا به‌ویژه از سوی چین همچنان ادامه دارد؛ چرا‌که وجود رکود در بازارهای جهانی ضربه‌های سنگینی را به بخش کالایی وارد کرده و منجر به ایجاد زمینه کاهش قیمت در آنها شده است. در نتیجه انتظار می‌رود بازار فولاد در طول نیمه اول دوره پیش‌بینی یعنی بازه بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ میلادی، با سرعت رشد نسبتا آهسته‌ای طی مسیر کند؛ اما در ادامه راه و در نیمه دوم دوره پیش‌بینی (۲۰۲۵-۲۰۲۰) احتمال می‌رود این رشد تسریع شده و شاهد بازگشت بازار فولاد به روزهای اوج خود باشیم. علت اصلی این پیش‌بینی، به احتمال استمرار وجود مازاد عرضه در بیش از یک دهه آینده باز‌می‌گردد که البته انتظار می‌رود پس از سال ۲۰۲۰ میلادی شاهد تقویت روند تقاضا باشیم که به این ترتیب موازنه بین عرضه و تقاضا برقرار خواهد شد. در حقیقت نقطه اتکای این پیش‌بینی را می‌توان به‌طور عمده به مقاومت چین برای کاهش سطح تولید و همچنین افت تقاضا در سراسر جهان به‌ویژه از سوی اژدهای زرد نسبت داد؛ چرا‌که سال‌هاست بازار فولاد، تحت سلطه چین قرار داشته تا جایی که این کشور به تنهایی حدود نیمی از بازار جهانی فولاد را به خود اختصاص داده است. براساس این گزارش؛ تقاضای جهانی فولاد طی دهه آینده به‌طور عمده به شرایط اقتصادهای نوظهور بستگی دارد. با این حال، شرایط اقتصادی برای صنعت فولاد جهانی به گونه‌ای مبهم و نامشخص باقی مانده و کماکان تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران آن را به چالش خواهند کشید. فاکتورهای اصلی که پیش از این منجر به افزایش قابل توجه میزان تقاضا برای فولاد شده بود، رشد توسعه زیرساخت‌های جدید و نیز افزایش نیازهای رو به رشد طبقه متوسط در کشورهای در حال توسعه برشمرده شده است.

براساس این پیش‌بینی از میان صنایع پرکاربردی که فولاد بازیگر اصلی بازار آنها است، بخش ساخت و ساز مسکن مصرف‌کننده کلیدی فولاد در طول این دوره پیش‌بینی (۲۰۱۶- ۲۰۲۵) خواهد بود، چرا که انتظار می‌رود نرخ رشد اقتصادی در مقیاس جهانی تدریجا با بهبود همراه باشد. همچنین به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از متال بولتن؛ در منطقه خلیج فارس نیز اغلب تحلیلگران بر روند نزولی قیمت فولاد و سنگ‌آهن تا سال ۲۰۲۰ میلادی اجماع‌نظر دارند. در این میان مجله متال بولتن با ارائه گزارشی درخصوص چشم‌انداز صنعت فولاد امارات متحده عربی تا سال ۲۰۲۰، به بررسی دورنمای بازار این محصول پرداخته است. براساس این گزارش، تولید فولاد در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس (GCC) نسبتا پراکنده است و در این میان حجم بالای تقاضای فولاد از سوی امارات متحده عربی، آن را به یکی از بزرگ‌ترین‌ مصرف‌کنندگان در منطقه شورای همکاری خلیج فارس مبدل ساخته است.

براساس گزارش‌های رسمی؛‌ این منطقه میلیاردها دلار در پروژه‌های ساخت و ساز سرمایه‌گذاری کرده که طبق برآوردها حجم عمده‌ای از آن در آماده‌سازی نمایشگاه جهانی ۲۰۲۰ در دبی و نیز جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر بوده است. انتظار می‌رود مصرف فولاد امارات متحده عربی طی بازه سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ میلادی به‌طور متوسط رشد سالانه‌ای بالغ بر ۸درصد را تجربه خواهد کرد. براساس این گزارش؛ تحلیلگران بر این باورند که طبق عملکرد چند ساله اخیر صنعت فولاد امارات متحده عربی، این بازار که در حال حاضر رشدی کلیدی از نظر گرید و حجم محصولات مصرفی و نیز میزان صادرات و واردات فولاد را با توجه به سرعت در حال گسترش بخش ساختمان و بخش زیرساخت‌ها داراست، پیش‌بینی می‌شود در بازه پیش‌بینی شده تا سال ۲۰۲۰ میلادی با روند رو به رشد میزان مصرف فولاد روبه‌رو‌ باشد که در نتیجه بر روند بازار جهانی این محصول تاثیرات قابل توجهی خواهد داشت.

منبع : خبرگذاری دنیای اقتصاد